Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Spadlá lávka v Praze: Co jiného by tak ještě volič mohl po politicích chtít?

Daňový poplatník alias volič je v České republice poměrně skromný. Je zvyklý si vzít dovolenou na čekání ve frontě na úřadu, aby si zařídil něco, co mu diktuje stát. Bláhově se usmívá u předvolebních slibů politiků, o nichž tuší, že nebudou nikdy naplněny, ale rád to alespoň poslouchá. Tráví stovky hodin ročně v kolonách na silniční a dálniční síti, která nebude nikdy dokončena. Mění proražené pneumatiky a zničené tlumiče od děr ve vozovce. Vstřebává další a další nařízení, které musí splnit on, jeho zaměstnavatel nebo obchodník, u kterého nekupuje potraviny.

Má radost, když se mu podaří najít místo na parkování poblíž bydliště, těší se na dovolenou v Chorvatsku, platí daně jako mourovatý, ale uvědomuje si, že se tady nežije zas tak úplně blbě. Poslušně mlčí, maximálně polohlasem prohodí nějaký ten vtípek. Na státní správu nemůže mít nižší nároky!

A do toho si jen tak spadne v hlavním městě lávka, o které všichni souhlasně tvrdí, že je úplně v pohodě. 

A zde začíná problém, který zdaleka nekončí u jedné nepříjemné události, při které nedošlo k většímu počtu zranění jen shodou okolností (nevlídné počasí). Jde o to, že mnoho infrastrukturních staveb nejen v hlavním městě značně přesluhuje, vždyť mnohé z těchto staveb  byly postaveny hluboko ve 20. století, a kvůli chybějícím investicím bude jejich dávno překročená životnost v následující dekádě dosahovat kritických hodnot. Jde o mosty, lávky, silnice, panelová sídliště a jejich servisní stavby jako garáže, výměníky tepla, atd

Po spadnutí lávky volali čelní představitelé pražského magistrátu v čele s primátorkou po tom, aby “padaly hlavy“. Tím samozřejmě politici nemysleli sami sebe. Dočasně byl odvolán šéf mostařů Jan Zemánek z Technické správy komunikací, který měl správu těchto staveb na starosti. To však není systémové řešení, které by nás poplatníky nějak zásadně uklidnilo. Jak máme věřit, že to stát dokáže uřídit? Jak máme vědět, že se situace nebude opakovat? Má někdo kontrolu státních a městských staveb vůbec pod skutečnou kontrolou?

My daňoví poplatníci nechceme moc. My chceme jen to, aby fungovaly věci, které si stát vzal pod svoji kuratelu a o kterých tvrdí, že je dokáže spravovat lépe než soukromý sektor. Odpůrci liberálního (libertariánského) přístupu k ekonomice zastáncům často vytýkají, že jejich pohled na věc vyléčí jedna otázka: „Who would build the roads? Tedy: Kdo by jinak stavěl silnice když ne stát?“ Stejné stavební firmy, řekl bych. A horší než teď by to rozhodně nebylo.

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky Praha, Troja, lávka, pád, Česko, Chorvatsko, Jan Zemánek, Pražský magistrát, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spadlá lávka v Praze: Co jiného by tak ještě volič mohl po politicích chtít?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.