Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Na další nahrávce prochází Andrej Babiš živý policejní spis

Na internetu se objevila další nahrávka, která má zachycovat šéfa hnutí Andreje Babiše s novinářem Markem Přibilem. Na schůzce Babišovi novinář předává dokumenty, která mají pocházet z policejního vyšetřování případu Beretta, tedy vynášením informací z trestního spisu. Podle Přibila by informace poškodily ČSSD a ODS. Babiš se s novinářem domlouvá na nejvhodnějším termínu zveřejnění. Přibil navrhuje, že zařídí zveřejnění v deníku Právo, aby článek nevyšel v MF Dnes, ve které novinář pracoval a kterou vlastnil Babiš. Babiš v reakci na novou zveřejněnou nahrávku sdělil, že se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta.

Nahrávka byla zveřejněna opět na twitterovém účtu Juliuse Šumana, na kterém se objevily minulý týden i předchozí dvě nahrávky. Na první Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně Sobotky nebo o novinářích. Sobotku například nazval „největší sviní“, kterou potkal. Na druhé se pak s Přibilem baví o zveřejňování kompromitujících materiálů. Babiš kvůli zveřejnění nahrávek podal trestní oznámení. Domnívá se, že útok na něj pochází z okolí ministra vnitra Milana Chovance. Sociální demokracie jakoukoli spojitost odmítá.

Na nejnovější nahrávce mluví většinu času Přibil. Babišovi nabízí a předává dokumenty z takzvané Beretty. „Už jsem sehnal výslechy jednotlivých lidí,“ říká Přibil. Mají obsahovat podle něj informace například o „ustanovení Bílka“, které se mělo stát z popudu někdejšího ministra vnitra Ivana Langera. Na mysli má pravděpodobně prvního ředitele policejní inspekce Ivana Bílka. Přibil říká, že jde o citlivé věci, které ještě „s nikým z novin“ nekonzultoval. Dopad by podle něj měly zejména na ČSSD a ODS. Přibil se ptá Babiše, jestli to může publikovat. Šéf hnutí ANO příliš dokumenty nekomentuje, ptá se na jednotlivé osoby, kterých se spis týká.

O něco později se oba aktéři nahrávky domlouvají na načasování publikování. „Já bych to načasoval někdy před ten jejich sněm socanský něco, a něco před volbami,“ říká Babiš. Přibil odpovídá, že protože to je cílená akce, tak je schopen to „pustit“ jinam. „Aby to napsali třeba v Právu, když jsem tam deset let dělal,“ řekl. Dodal, že na tom by se domluvil s „Frantou Nachtigallem“, který pracuje jako ředitel strategického rozvoje Mafry. V Právu by se chtěl domluvit s „dobrým kamarádem“ Jiřím Barešem.

Na závěr Přibil říká, že zdroje původu dokumentů jsou policisté nebo bývalí policisté, a že vyzvídají, jestli „se může počítat“ s tím, že by se v budoucnu bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta stal ministrem. Babiš na to říká, že mu Šlachta vzkázal, že by chtěl být policejním prezidentem.

Babiš: Nahrávky jsou kampaň a jsou sestříhané

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš v reakci na novou zveřejněnou nahrávku sdělil, že se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta. Podle něj vypouští sestříhané nahrávky, kde je ale i tak velmi pasivní. Babiš připomněl spekulace, podle nichž Marek Přibil, se kterým na nahrávkách hovoří a který pracoval pro MF Dnes, měl „kontakty na kmotry“. Nevyloučil ani vliv politických oponentů. Jde o likvidační kampaň zakrývající korupci na ministerstvu školství, uvedl Babiš v SMS zprávě.

„Evidentně jsem se stal obětí cílené provokace nastrčeného agenta, který mě měl kompromitovat,“ uvedl Babiš. Nyní podle něj onen agent vypouští na veřejnost sestříhané nahrávky. „Kde jsem ale i tak velmi pasivní. Každý, kdo si to poslechne, si musí všimnout, jak moc mi to vnucuje,“ dodal.

Dále připomíná, že podle některých zdrojů měl Přibil kontakty na kmotry. „Není ale vyloučeno, že v tom jsou i moji političtí oponenti. Je to kampaň, která má za cíl zakrýt korupci na ministerstvu školství a mě zlikvidovat,“ dodal Babiš.

Autoři | Foto David Sedlecký (Own work) [CC BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Andrej Babiš, Marek Přibil, ČSSD, ODS, Mladá fronta DNES, Právo, Robert Šlachta, ANO 2011, Milan Chovanec, Ivan Langer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na další nahrávce prochází Andrej Babiš živý policejní spis  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.