Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Regulace nájemného – stát bude platit, dobrá zpráva pro vlastníky nemovitostí

Do klidu a pohody letních dní k nám dorazila ze Štrasburku velmi zásadní zpráva – Evropský soud pro lidská práva zamítl odvolání České republiky v případě sporu o regulované nájemné a přiznal stěžovatelům odškodnění za omezení vlastnických práv. Vlastníci nemovitostí je nemohli pronajímat za tržní nájemné, ale museli respektovat státem regulovanou cenu. Z pohledu ochrany vlastnických práv, alfy a omegy vyspělé společnosti, se jedná o velmi cenný případ a vítané rozhodnutí. I když za něj budeme dost možná tvrdě platit.

O co jde? V rámci populistické „ochrany voličů před vysokými cenami“ fungoval v České republice institut regulovaného nájemného, který neumožňoval vlastníkům nemovitostí pronajímat svůj majetek za tržní ceny, ale za ceny regulované (státem nastavené). To způsobovalo majitelům nemovitostí četné problémy, od újmy v podobě ušlého příjmu, nedostatek prostředků na investice do nemovitostí až po kupčení s jejich byty na černém trhu. Teprve v roce 2006 byl přijat deregulační předpis, který umožňoval zvyšovat nájemné do cílového stavu do roku 2012. Politické a právní třenice ohledně způsobu provedení a termínu ve vztahu stát-vlastník-nájemník narovnal až nový občanský zákoník v roce 2014.

Již v roce 2005 však do Štrasburku podalo zhruba pět tisíc majitelů nemovitostí žalobu na český stát, kteří se domáhali nápravy této jednoznačné ekonomické křivdy, vyčíslené na 50 miliard korun. Soud z obsáhlé složky vybral několik modelových případů, které posoudil a v červenci 2014 rozhodl ve prospěch vlastníků nemovitostí, když přikázal České republice uhradit škodu ve výši 2,19 milionu korun. Následné odvolání České republiky nyní bylo definitivně zamítnuto, majitelům nemovitostí bylo učiněno za dost.

To precedentně nastavuje výhodné prostředí pro další tisíce majitelů domů, kteří museli díky regulaci státu trpět nízké výnosy ze svých nemovitostí, které díky netržní výši často ani nepokryly udržovací investice do nemovitostí. Rozhodnutí soudu ve Štrasburku je proto jednoznačně dobrá zpráva. Vymezuje se totiž proti populistickému jednání politiků à la „z cizího krev neteče“ a tvrdě hájí nejdůležitější princip moderní společnosti – nedotknutelnost soukromého vlastnictví. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nemovitost, Česko, Štrasburk, Evropský soud pro lidská práva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Regulace nájemného – stát bude platit, dobrá zpráva pro vlastníky nemovitostí  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.