Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Energetický regulační úřad? Včera strašák, zítra možná spojenec

Na začátku srpna nastalo na Energetickém regulačním úřadě (ERÚ) střídání stráží. Alenu Vitáskovou, která v jeho čele stála od roku 2011, nahradila pětičlenná rada vedená Vladimírem Outratou. Jaké období se uzavírá? Jaké nás čeká? A co to znamená pro běžné občany?

V hodnocení dnes již bývalé předsedkyně se odborníci i média shodnou. Její působení označují za kontroverzní a připomínají silová prohlášení, kterými proslula. Ve spojitosti s jejím jménem se často dočtete mimo jiné o strašení vlastníků obnovitelných zdrojů, a to od velkých firem až po domácnosti s několika málo solárními panely na střeše.

Podle vyjádření Aleny Vitáskové by se mohlo zdát, že lidé, kteří chtějí snížit své výdaje za elektřinu, jsou bezmála nevítaná škodná. Třeba na sklonku roku 2015 Alena Vitásková odmítla vypsat podporu pro obnovitelné zdroje a příslušný dokument musel v době její dovolené schválit místopředseda Energetického regulačního úřadu. O rok později zase přišla se změnou tarifů za elektřinu, která měla zvlášť silně dopadnout právě na odběratele s nízkou spotřebou. Návrh ale vyvolal nevoli a nakonec byl zrušen.

Ve strašení pokračovala předsedkyně Vitásková až do úplného konce. Během posledních měsíců ve funkci začala rozhlašovat, že dodej přebytků z malých fotovoltaických elektráren do rozvodné sítě je podnikatelskou aktivitou, že na takovéto podnikání musí mít vlastník elektrárny licenci a podnikatele bez licence hodlá postihnout.

Ve všech jmenovaných případech šlo naštěstí o pouhé strašení a žádné konkrétní kroky nakonec Energetický regulační úřad nepodnikl. Možná ani nemohl – třeba poslední výraznější vyjádření Aleny Vitáskové na adresu malovýrobců stálo úplně na vodě, jak na mou žádost ve svém komentáři jasně ukázal právní expert Pavel Doucha.

Nový tým ovšem budí naději, že strašení odzvonilo a nastupují profesionálové. Na pětičlennou radu, jejímž členům neschází vědomosti ani zkušenosti, se osobně těším a doufám, že bude hrát pozitivní roli.

Pokud rada prokáže větší kompetentnost než Alena Vitásková, mohou to brzy pocítit (nejen) všichni příznivci fotovoltaiky. Když stanoví dlouhodobou energetickou strategii a zajistí stabilní podmínky pro podnikatele, může tím přilákat nové investice. Jestliže bude spotřebitele k energetickým úsporám motivovat, a ne od nich zrazovat, jestliže přestane hrozit samospotřebitelům a nebude bránit nástupu obnovitelných zdrojů ani modernizaci rozvodné sítě, může přispět k větší efektivitě i soběstačnosti české energetiky. Zkrátka, po éře Aleny Vitáskové nás snad čekají lepší časy.

Autoři

Štítky Energetický regulační úřad, Alena Vitásková, rada, obnovitelný zdroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Energetický regulační úřad? Včera strašák, zítra možná spojenec  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.