Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Komentář ke krachu koaličních jednání v Německu

V Německu v neděli, 19. listopadu, v noci oznámil předseda FDP neúspěch koaličních vyjednávání. Toto oznámení následuje po týdnech neúspěšných rozhovorů mezi politickými stranami. V následujících dnech bude nejspíše probíhat obvyklé politické divadlo, během kterého se budou jednotlivé strany snažit hodit vinu za neúspěch jednání na své politické „partnery“.

Problematických bodů byla celá řada, nejvíce medializovaný byl spor o nárok jednoho typu migrantů přivést si do Německa i své rodiny. Právo na sjednocování rodin prosazovali Zelení, nejvíce proti byla CSU a FDP. Dalším sporným bodem pak byl strop na počet migrantů, který prosazovala CSU. Obecně řečeno, většina sporů se vedla mezi Zelenými a jednou, či více dalšími stranami. To ale u spojení velmi levicové strany se stranami středo pravicovými není příliš překvapivé.

Vedle migrace se spory vedly o zemědělství, kde Zelení prosazovali ekologičtější metody, zatímco CSU se zasazovala o co největší efektivitu zemědělského sektoru. Velmi kontroverzní byl také požadavek Zelených zakázat od roku 2030 prodej aut s benzinovými, nebo dieselovými motory a uzavření všech uhelných elektráren ve stejném roce. Je nutno podotknout, že všechny strany podporovaly ekologičtější budoucnost, spor byl o tempu jejího zavádění. 

FDP pak měla odlišný názor na další směřování Evropské unie, stavěla se skepticky k další ekonomické integraci, hlavně odmítala expanzi Evropského stabilizačního mechanismu. FDP také prosazovala nižší daně, zatímco CDU/CSU by chtěli výši daní spíše stabilizovat a Zelení by některé daně rádi zvýšili. 

Jamajská koalice, jak se možné koalici říkalo, by byla něčím úplně novým v německé politice. Ukázalo se však, že ideologické rozpory mezi stranami jsou (zatím?) příliš velké. 

Co bude dále? Jsou tři možnosti. První z nich je pokračovaní velké koalice, tu však zatím SPD odmítá. Další je menšinová vláda CDU/CSU, tuto možnost zatím představitelé CDU/CSU odmítají. Poslední možností jsou předčasné volby. Ty však bohužel nemusí situaci vyřešit, průzkumy volebních preferencí ukazují v podstatě stejné rozložení sil, jaké nastalo po volbách.

Autor pracuje jako analytik v CETA. 

Autoři | Foto pixabay.cz

Štítky komentář, koaliční jednání, Německo, krach, Svobodná demokratická strana, Křesťansko-sociální unie Bavorska, Křesťanskodemokratická unie, daň, koalice, Evropská unie, Svaz 90/Zelení, Sociálnědemokratická strana Německa, Evropský stabilizační mechanismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář ke krachu koaličních jednání v Německu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.