Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Lobbista Roman Janoušek nenastoupil do vězení. Čas měl do nedělní půlnoci

Brněnská bohunická věznice už informovala soudy v Praze i v Brně, že lobbista Roman Janoušek nenastoupil k výkonu trestu. Janoušek byl v roce 2012 odsouzený za to, že autem porazil ženu, do vězení měl po přerušeném trestu nastoupit do nedělní půlnoci.

„Věznice informaci zaslala nám i na Městský soud v Praze," uvedla mluvčí  mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová. Janoušek žádá o upuštění od zbytku trestu, o tom by měl rozhodnout městský soud v Praze. Z vyjádření mluvčí obou soudů ale vyplývá, že se neshodují, který soud má vydat příkaz k Janouškově dodání do výkonu trestu pro policii.

Podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci je skutečnost, že Janoušek nenastoupil do věznice, v gesci Krajského soudu v Brně. „Ten rozhodl o přerušení výkonu trestu a také tento stejný soud musí vykonat své rozhodnutí," uvedla. 

Podle mluvčí Krajského soudu v Brně má ale další procesní úkony hlídat pražský soud, který v Janouškově případě rozhodl prvoinstančně. „My se v tomto musíme řídit podle obecného ustanovení, které jasně říká, že úkony ve vykonávacím řízení dělá prvostupňový orgán," uvedla Sigmundová. Dodala, že prvostupňový spis je u městského soudu v Praze. Spis týkající se přerušení Janouškova trestu bude do Prahy odeslán ve 13:00, měl by do hlavního města dorazit v úterý.

„Náš soud je příslušný k řešení žádosti, kterou podal odsouzený minulý týden, tedy žádosti o upuštění výkonu zbytku trestu odnětí svobody. Touto žádostí se samozřejmě bude soud zabývat, nemá však odkladný účinek. Odhaduji tak v řádu týdnů, navíc je pravděpodobné, že se musí nechat vypracovat aktuální znalecký posudek na zdravotní stav odsouzeného," podotkla Puci.

Ke Krajskému soudu v Brně podal Janoušek znovu i žádost o přerušení výkonu trestu, tu předchozí soud zamítl. Brněnský soudce i tuto věc předloží do Prahy, neboť už jednou pravomocně rozhodl a nemůže rozhodovat dvakrát v jedné věci. K brněnskému soudu Janoušek zaslal i žádost o odložení výkonu trestu, dokud nebude v jeho věci rozhodnuto, i ta poputuje do Prahy.

Pražský soudce Tomáš Kubovec, který kauzu od počátku řeší, má ode dneška do čtvrtka nařízeno hlavní líčení v jiné věci. Navíc si chce důkladně prostudovat lékařské zprávy z věznice.

Janoušek byl odsouzen ke 4,5 roku vězení za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Do vězení nastoupil 18. listopadu 2014 a zůstal v něm do 9. března 2016, zhruba rok a čtvrt. Dlouhodobě si stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy. Nejprve mu výkon trestu přerušilo vedení věznice, pak krajský soud. Trest byl přerušen na rok a tři čtvrtě.

Krajský soud v Brně minulý týden zamítl jeho žádost o další přerušení trestu, uvedl ale, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janouškova situace by se měla řešit právě žádostí o odpuštění trestu.

Janoušek v březnu roku 2012 v Praze v opilosti naboural vůz vietnamské ženy a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou, postavila se mu před vůz a chtěla situaci vyřešit. Lobbista se ale rozjel na zelenou, porazil ji a ujel. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Brno, Roman Janoušek, soud, vězení, věznice, Praha, Krajský soud v Brně, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lobbista Roman Janoušek nenastoupil do vězení. Čas měl do nedělní půlnoci  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.