Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Genderové kvóty? Odborníci upozorňují na možná úskalí

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) chce v českých podnicích větší zastoupení žen ve vedení firem. V Česku by ráda prosadila směrnici Evropského parlamentu, jejímž cílem je dosáhnout 40procentního podílu žen v obsazování dozorčích rad velkých firem.

Podle zjištění Evropské unie tvoří v dozorčích radách evropských firem v současné době podíl žen kolem patnácti procent. To by ráda změnila směrnice Evropské komise, jejímž cílem je 40procentní zastoupení každého pohlaví v dozorčích radách firem kotovaných na burzách do roku 2020. Státní podniky by měly stanovené hranice dosáhnout v roce 2018, soukromé o dva roky později. V Evropské unii by se opatření dotkla asi 5000 firem.

Odborníci z personálně-poradenské společnosti McROY Czech se zavedením generových kvót nesouhlasí a upozorňují na možná rizika.

„Kvóta a regulace jsou dvě slova, se kterými se bohužel firmy v Česku a Evropské unii setkávají stále častěji. Místo toho, abychom nechali podniky soutěžit na volném trhu, snažíme se je co nejvíce svázat a trh regulovat tak, aby byl podle nás „správný a spravedlivý“ – to ale funkční trh nemůže být nikdy,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské firmy McROY Czech.

Podle něj je absolutně nepřijatelné nařizovat soukromé společnosti, koho má mít ve svém vedení a je jedno, zda to má být žena, muž, běloch, černoch nebo marťan – do „své“ správní rady by si soukromé společnosti měly obsazovat lidi, které tam chtějí mít. Pohlaví by v tom nemělo hrát žádnou roli.

Má-li tato směrnice podpořit rovnost pohlaví, její důsledek bude opačný. Pozitivní diskriminace vždy nechává stín pochybností na úspěchu toho, kdo je takto diskriminován. Stojí opravdu ženy o to, aby dostaly funkci jen z titulu, že jsou ženy? Myslím si, že ne. Jediná cesta, jak dostat do vedení firem více žen, je změna myšlení společnosti a toho se nedá docílit nařízeními, zákazy a kvótami,“ domnívá se Tomáš Surka z personálně-poradenské firmy McROY Czech.

Jak je to v zahraničí

Proti kvótám se staví například také Německo, Velká Británie, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko, Estonsko, Litva a Maďarsko.

Genderové kvóty jsou naopak zavedené ve Skandinávii. Už v roce 2006 začal v Norsku platit zákon vyžadující minimálně 40procentní zastoupení žen v představenstvech veřejně obchodovatelných firem. Podobné kvóty uplatňují ve Skandinávii i v politice, výsledkem je dvojnásobné zastoupení žen v tamním politickém systému ve srovnání se Českem. 

Zdroj: dTest
Foto: www.flickr.com

Štítky kvoty, diskriminace, ženy, dozorčí rada, kvóta, Česko, Evropská unie, Evropský parlament, Věra Jourová, McROY Czech, Evropská komise, Skandinávie, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Genderové kvóty? Odborníci upozorňují na možná úskalí  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.