Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Glosa dne: Otesánek se jménem ČNB nakynul v létě o několik miliard euro

Za devatero horami a devatero řekami byla jedna malá otevřená ekonomika a v ní jedna malá centrální banka. Ta byla tak malá, že když všude okolo začaly klesat ceny, tak v malé otevřené ekonomice také neměli vůbec žádnou inflaci. To centrální bankéře velmi trápilo a tak se vypravili do světa hledat a našli… našli intervenční kurzový režim. Bankovní rada jej přinesla do centrální banky a uložila do kolébky. Dlouho se nic nedělo a novorozenec hezky v klidu spinkal. Když se však po roce a půl centrální bankéři naklonili nad kolébku, aby se potěšili, ozvalo se: “táto, mámo já mám hlad”. Centrální bankéři se podivili, ale rychle neviňátko nakrmili několika desítkami miliard korun devizových intervencí. Bankovní rada chtěla nechat potomka, aby si obrovský přísun likvidity vychutnal, ale namísto toho kolébka praskla a ve světničce se ozvalo zlověstné: “táto, mámo já mám stále hlad”...

Bojíte se? My trochu také. Každopádně tempo jakým otesánek v podobě ČNB v posledních týdnech akumuluje devizové rezervy je pekelné a český finanční systém má velké starosti vstřebat nově natištěné koruny. Zde si připomeňme, že české devizové rezervy v eurech v srpnu narostly o 3,6 mld. EUR (za poslední rok dokonce o necelých 12 mld. EUR), přičemž není vyloučeno, že nadpoloviční část šla přímo na vrub intervencím namířeným proti posilování koruny (zbytek jsou fondy z EU). Co je však jasné, že jen v červenci ČNB na trhu nakoupila zhruba 1 mld. EUR. Během fungování kurzového režimu se tak podíl devizových rezerv na HDP zvýšil z 22 % na 34 %. A bude hůře.

Obrovský nárůst korunové likvidity má za následek záporné tržní úrokové sazby z čehož nemá ve finančním systému nikdo radost - především pak penzijní fondy a pojišťovny, pro které je to zcela likvidační. Radost z toho všeho musí mít kasa, neboť český stát si dnes může půjčovat za vysoce záporné úrokové sazby. A na ministerstvu financí to dobře vědí. I proto stát promptně výrazně navýšil objemy prodávaných vládních dluhopisů v dnešních aukcích, neb půjčovat si a méně vracet je pro dlužníka až příliš lákavé. Ekonomické racio to však nemá.

Jan Čermák
Analytik ČSOB
jcermak@csob.cz

Štítky kolébka, Česká národní banka, Evropská unie, Jan Čermák, Československá obchodní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Glosa dne: Otesánek se jménem ČNB nakynul v létě o několik miliard euro  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.