Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Nekrademe studentům 17. listopad?

Listopad. Měsíc, který je navždy zapsán v českých a slovenských dějinách. Někdy trochu slabším písmem, jindy zase silnějším. Je zde ale jeden datum, jehož historie by se měla neustále tesat do kamene. Ano, 17. listopad by měl být dnem, který by nás měl každý rok spojovat. Jenže...

Drobný pohled do historie. První 17. listopad, který se významně zapsal do dějin Čechů a Slováků, je z roku 1939. Na konci října, u příležitosti 21. výročí vzniku Československa, byl při demonstraci smrtelně zraněn Jan Opletal. Jeho pohřeb se konal 15. listopadu na Albertově, načež se změnil v demonstraci proti nacistické okupaci.

Tisíce lidí byly po dlouhé době poprvé v ulicích. Tehdy zasáhl Adolf Hitler, rozhodl o uzavření vysokých škol a poslal na smrt devět vedoucích představitelů studentské obce. Další studenty nechal v noci na 17. listopad zatknout a poslal je do koncentračních táborů. Bylo to poprvé, co se lid semkl a bojoval za svobodu. Marně.

Černá kaňka na dějinách národa. Teprve o dva roky později byl tento den vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva, sic (!) dnes tomu tak znovu není a vláda k tomu na posledním jednání nezaujala ani stanovisko. A to je dost smutné, když si navíc uvědomíme, že jde o jediný mezinárodní svátek, který pochází z Čech.

O padesát let později si lidé chtěli, v srdci hroutící se totalitní střední a východní Evropy, připomenout tragické události tehdejších let. Manifestace se během dne změnila v protest za demokracii a svobodu, kterou republika potřebovala. Znovu u toho byli studenti, kteří zburcovali desetitisíce občanů. Ačkoliv byla demonstrace zase násilně rozehnána, ledy začaly tát a propukla tak sametová revoluce, jak ji známe.

Je tak zřejmé, že studenti patří k důležitým článkům naší společnosti. Měli by nadále rozvíjet, vyvracet nebo potvrzovat názory ostatních a bránit svobodu slova, která je nesmírně důležitá. Proto je 17. listopad hlavně jejich den a vím, že se každý rok své úlohy dokážou zhostit tak, aby naši společnost nerozvraceli, ale sjednocovali.

Nicméně v posledních letech můžeme sledovat ve společnosti nárůst demonstrací za něco, co zcela odporuje významu 17. listopadu. Sílí násilné pochody plné extremistických názorů, a to ať už jsou určeny vůči židům, muslimům nebo jiným náboženským skupinám. Opravdu jsme v době, kdy si chceme krást 17. listopad, den boje za svobodu a demokracie, pro takové účely?

Neměli bychom poklidné manifesty v ulicích otáčet vůči konkrétním osobám. Studenti neprotestovali za to, aby „nevládl“ Adolf Hitler nebo snad Gustáv Husák. Studenti vždycky bojovali za to, aby mohli svobodně vyjadřovat své názory, myšlenky a posouvat naši společnost dále a především pryč z nacistické nebo totalitní pasti, do které v posledních týdnech zase zpátky míříme. 

Foto MD (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky demonstrace, Adolf Hitler, vznik Československa, Jan Opletal, Gustáv Husák, Sametová revoluce, Mezinárodní den studentstva, Albertov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Nekrademe studentům 17. listopad?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.