Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Čtyři miliardy na obnovu venkova z fondů EU. Výsledky? Neznáme, tvrdí ministerstvo

Nejvyšší kontrolní úřad si posvítil na hospodaření ministerstva zemědělství s evropskými fondy. Konkrétně kontrolory zajímalo, jak si ministerstvo v programovém období 2007 až 2013 vedlo při rozdělování fondů na obnovu venkova z programu LEADER, v rámci něhož úředníci poslali na český venkov zhruba 4 miliardy korun. Výsledky? Tristní, bohužel.

Nepřestává mě udivovat, s jakou nonšalancí je možné přidělovat veřejné prostředky bez toho, aniž by se vyhodnocovaly výsledky projektů. Nejvyšší kontrolní úřad konstatuje, že ministerstvo projekty dostatečně neřídilo a ani nevyhodnocovalo, jaké měly jednotlivé projekty výsledky v praxi.

Projekty na podporu venkova se rozdělují přes takzvané místní akční skupiny, což jsou sdružení místních podnikatelů a obyvatel, které pomáhají s výběrem lokálních potřeb a administrací projektů. Ve zmiňovaném období 2007 až 2013 bylo podpořeno 112 místních akčních skupin (v každé od 27 do 97 konečných příjemců) v částkách od 12 milionů korun do 89 milionů korun. To nejsou malé peníze.

Jenže dle kontrolorů ministerstvo zemědělství nedokázalo zajistit vhodné podmínky pro čerpání, neinformovalo žadatele o žádoucích cílech projektů a ani nesbíralo informace o požadovaných výsledcích. Na konci některých projektů tak byly „paskvily“ se zcela neměřitelnými a vágními výsledky. „Některé cíle jednotlivých projektů vůbec nebyly naplněny, jiné byly překročeny o stovky procent,“ konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad. Bohužel pro daňového poplatníka, naprosto selhala i průběžná kontrola plnění projektů – kvůli tomu nebylo možné vyhodnotit, zda podpořené projekty účelně naplnily zadání, nebo jimi jen protekly peníze.

Koloritem českých podmínek je i umění veškeré dotační programy zkomplikovat tak, že se v nich nevyznají snad ani úředníci, kteří je mají na starosti. I to kritizují kontroloři z Nejvyššího kontrolního úřadu, když zmiňují, že v současném programovém období (2014 až 2020) je systém přidělování dotací ještě složitější a ještě náročnější než předešlý. Kvůli tomu se zpozdil začátek přidělování dotací, v němž Česká republika patří mezi nejhorší země v Evropské unii – za první tři roky šestiletého operačního programu se zatím z příslušného dotačního titulu nevyčerpaly žádné peníze. Slovy: nula korun. I když, možná je to nakonec dobře… 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky venkov, projekt, Evropská unie, Nejvyšší kontrolní úřad, Ministerstvo zemědělství České republiky, dotace, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Čtyři miliardy na obnovu venkova z fondů EU. Výsledky? Neznáme, tvrdí ministerstvo  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.