Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Systém eRecept stál 318 milionů korun našich daní. Využití? Nula

Současná vládní krize zcela opanuje veřejný prostor. Pochopitelně, vždyť to je přece zásadní téma, pomyslíte si. Ale faktem je, že jsou kvůli tomu zcela ignorována jiné, taktéž naprosto zásadní věci. Například když jsou z našich daní vyhozeny stovky milionů korun na databázi, kterou nikdo nepoužívá.

Aha. Vy nevíte kterou. Takových zářezů máme přeci jen docela dost, to je pravda. Tentokráte se jedná o informační systém, který nechal vytvořit Státní ústav pro kontrolu léčiv. Proběhnuvší kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu na něm demonstrovala další plýtvání penězi daňových poplatníků. Státní ústav pro kontrolu léčiv financoval budování Centrální uložiště elektronických receptů, známého jako eRecept. Ten má sloužit k elektronickému předepisování a evidenci receptů na léky a zdravotnický materiál, to jest k úspoře peněz, byrokracie a tím i prostředků vynakládaných na kontrolu účelnosti výdajů veřejného zdravotnického systému.

Investice do eReceptu mezi lety 2007 až 2016 přišla bratru na 318 milionů korun, bezmála půl milionu korun měsíčně pak stojí provoz systému. Problém je ovšem v tom, že jej téměř nikdo nevyužívá. „Od srpna roku 2011 do října roku 2016 bylo v České republice vydáno necelých pět milionů elektronických receptů, což představuje zhruba jen jeden a půl procenta ze všech vydaných receptů,“ upozorňují kontroloři.

Nadto konstatují, že zadavatel si při veřejné zakázce nevyjednal právo systém modifikovat ani upravovat jej třetí stranou. Nedošlo ani k ošetření autorských práv k užívání, případně k prodeji. Jinými slovy, Státní ústav pro kontrolu léčiv se stal doživotním vazalem dodavatelské firmy – tento spor s dodavatelem vyústil až k pozastavení provozu systému (prosinec 2015 až březen 2016) na příkaz soudu. Momentálně eRecept již sice běží, ovšem nulový zájem odborné veřejnosti o jeho funkcionalitu pokračuje.

A takhle my si tady žijeme. Hlavně, že cíl každého politika je digitalizace státní správy.

Autoři | Foto SÚKL

Štítky Státní ústav pro kontrolu léčiv, recept, Nejvyšší kontrolní úřad, Česko, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Systém eRecept stál 318 milionů korun našich daní. Využití? Nula  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.