Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Skončí předvolební triumvirát ČSSD krvavým sporem?

Česká strana sociálně demokratická se rozhodla zatáhnout za záchranou brzdu a „odklonit“ Bohuslava Sobotku z pozice muže číslo jedna dosud nejsilnější levicové strany. Neobvyklý krok, notabene čtyři měsíce před volbami, je reakcí na klesající preference ČSSD. Je to paradoxní.

Ačkoliv je Bohuslav Sobotka premiérem nejdéle sloužící vlády a dokázal přežít víc než několik jeho předchůdců dohromady – vzpomeňme každoročně připomínanou aféru s bytem a poslaneckými náhradami, kvartálně připomínanou aféru OKD, lánský puč, ukradené osobní emaily, spory s Andrejem Babišem, spory ve straně, prohraný soud se Zdeňkem Altnerem o Lidový dům či neutuchající úroky od „zhrzeného“ Miloše Zemana (to zaslouží uznání i od zapřisáhlého nevoliče ČSSD), je terčem nekompromisní kritiky jdoucí ruku v ruce s klesajícími preferencemi.

Otázkou je, zda je zvolená strategie socdem správná. Od jedněch zaznívají souhlasné hlasy „nemáme co ztratit, zkusme to takhle“, od druhých kritika doprovázená názory jako „ukázka Sobotkovy slabosti, střelba do vlastní nohy nebo rozmělněná odpovědnost nefunguje“.

Ačkoliv hranice mezi bezradností a kritikou je tenčí, než by se mohlo zdát, řadím se také ke kritikům ustanoveného triumvirátu Sobotka, Chovanec, Zaorálek.

Z manažerského hlediska se jedná o rozmělnění odpovědnosti mezi tři osoby, které vede k ekonomickým neefektivitám. Jakmile totiž rozmělníte odpovědnost za konkrétní výsledek mezi více jedinců, každý jedinec bude zcela racionálně tíhnout k takzvanému free-ridingu, tedy černému pasažérství: Maximalizace vlastního prospěchu a zásluh na úkor druhých, minimalizace nákladů a odpovědnosti za neúspěch na úkor druhých. I proto historické pokusy o triumviráty nekončily nijak slavně.

Sobotka, Chovanec a Zaorálek mají navíc ve vládě vlastní, velmi specifickou agendu. Ve volbách pak volí vlastní strategii k úspěchu v různých regionech. Zatímco Chovanec nekompromisně najel na populistické téma tvrdého odporu proti uprchlíkům, Zaorálek jakožto přímý účastník mezinárodních jednání nejen na půdě Evropské unie musí volit diplomatický slovník, který s výše uvedeným schématem do voleb příliš nekoresponduje. A Sobotka? Ten byl tak zaměstnán agendou předsedy vlády a „umravňováním“ Babiše, že žádnou systematickou kampaň v podstatě nebyl schopen vykonávat. Změní se to nyní, když je z jeho břímě ze dvou třetin sejmuta odpovědnost za volební výsledek? Těžko. 

Autoři | Foto ŠJů (cs:ŠJů) (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Štítky ČSSD, Bohuslav Sobotka, volby, Andrej Babiš, Miloš Zeman, Zdeněk Altner, OKD, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Skončí předvolební triumvirát ČSSD krvavým sporem?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.