Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Drahoš kontra Zeman, rukavice dolů a deset let v Rusku

Zahřívací kolo skončilo, ring je volný a dá se čekat, že soupeři do druhého kola prezidentské volby vtrhnou bez rukavic. Jde samozřejmě o nadsázku, přeci jen Jiří Drahoš i Miloš Zeman jsou pánové v letech. Zejména starší Zeman viditelně fyzicky sešel a jejich bitva bude pochopitelně jen verbální.

Prezident Zeman pro druhé kolo totiž podle očekávání změnil názor i taktiku a rozhodl se jít do veřejných mediálních debat s Jiřím Drahošem. Otázka je, kde debaty proběhnou. Není to totiž vůbec otázka triviální.

Zeman si hned ve svém krátkém povolebním vystoupení neodpustil další atak na Českou televizi a jistě by dal pro debatu přednost sobě zjevně nakloněné televizi Prima, případně otevřeně prozemanovské TV Barrandov.

Na tuhle hru Drahoš těžko přistoupí a bude zajímavé sledovat už jen to, kde, v jakých kulisách, s jakým moderátorem a jakými nastolenými tématy se diskuse odehraje (či odehrají).

Zlé jazyky mimochodem tvrdí, že před pěti lety to byla právě debata na TV Prima mezi Zemanem a Janem Fischerem (toho času favoritem volby), co rozhodlo a poslalo posléze Fischera ke dnu. Nešlo ani tak o rétorické mistrovství Zemana jako o to, že jeden z kandidátských týmů dostal dopředu scénář debaty a druhý nikoli. Hádejte, který to byl…

Když dopředu víte, že vás moderátor bude zkoušet živě z angličtiny a z ruštiny, nepochybně pak působíte pro lid obecný mnohem suverénněji, věrohodněji, lépe.

Jiří Drahoš říká, že vsází na slušnost. I z výše zmíněné historky se lze ale poučit a očekávat, že následujících 14 dní prezidentské kampaně můžeme čekat nejednu podpásovku.

Miloš Zeman má na to svoje lidi, z nichž někteří se ani netají tím, že to, jak soupeřům zatočit krkem, se jezdili učit – kam jinam než do Ruska. Vždyť takový Martin Nejedlý tam strávil – nikdo přesně neví čím – pěkných deset let.


Text byl původně publikován na HlidaciPes.org

Štítky prezident, volba, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Rusko, Jan Fischer, Česká televize, Martin Nejedlý, TV Barrandov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Drahoš kontra Zeman, rukavice dolů a deset let v Rusku  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.