Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Hrdina nebo oběť? Aneb názorová přestřelka na úkor našich vojáků

Není pochyb o tom, že smrt českých vojáků v Afganistánu považují všichni politici za tragickou událost. Nicméně o užitku či zbytečnosti těchto obětí se jejich názory již značně rozcházejí a celá konverzace v naší společnosti se spíše stáčí ke smyslu misí, jako je ta v Afganistánu. Tak máme zůstat, nebo ne? Co tam vůbec ještě děláme?

Názorů na celou situaci se dá najít opravdu mnoho. Dle Okamury by se Afganistán měl nechat Afgáncům, nenutit jim cizí modely života a nechat je žít po svém. NATO navíc dle něj vytváří v Afganistánu protektorát, který Afgánci odmítají. Komunisté zase tvrdí, že vše je vina agresivní politiky USA, Velké Británie a Francie, a tudíž by Česká republika neměla nadále misi v Afganistánu podporovat a vlastně by naše země měla úplně odejít ze struktur NATO.

Ke kritikům se se svým komentářem přidal i Václav Klaus mladší, který se názorově shodl s SPD více nežli s oficiální politikou své vlastní strany (ODS). Jen pro zmínku, ODS nedávno při hlasování potvrdilo rozšíření operace v Afganistánu. Klaus ve svém komentáři mimo jiné odmítnul spojeneckou povinnost ČR na misích a jako příklad uvedl Turecko, které má v rámci NATO jednu z největších armád, ale v Afganistánu údajně nebyl jediný jejich voják. Pan poslanec asi při tom zapomněl zkontrolovat oficiální data samotného NATO, kde se dá během pár vteřin najít, že například k dubnu 2018 sloužilo v Afganistánu 588 tureckých vojáků. To není úplně zanedbatelné číslo.

V roce 2017 turecký parlament navíc prodloužil působnost svých vojsk v Afganistánu na minimálně další dva roky pod vedením NATO. Jana Černochová, šéfka branného výboru za ODS v reakci na Klausův komentář také správně dodala, že Turecko misi ISAF, která předcházela současné misi Rozhodná podpora, dvakrát velelo. Pro Aktuálně.cz Černochová navíc uvedla, že Klausův článek byl „plný chyb a účelových nepřesností, které evokují, že je vše špatně a že operace v Afganistánu i smrt našich vojáků jsou zcela zbytečné.“ Právo na názor panu poslanci nikdo nebere, ale s důležitými fakty by se jednoduše nemělo manipulovat.

Nyní už k samotné zbytečnosti přítomnosti našich vojáků v Afganistánu. Situaci dobře vystihla například Lenka Klicperová, česká novinářka, dokumentaristka a fotografka, která několikrát navštívila Afganistán jako reportérka. Tálibán tu vraždí civilisty žijící na území ovládaném vládou, na ně, nejen na vojáky, směřuje většina útoků.” Zde přemýšlím jak moc je toto vraždění dle SPD akceptovatelný způsob života místních. Mimo Talibánu, který v zemi dlouhodobě působí se navíc v provincii Chorásám usídlil Islámský stát. Se stažením vojsk NATO se dle Klicperové vytvoří ideální podmínky pro šíření ISIS, které mimochodem má expanzivní ideologii. Se stažením vojsk z Afganistánu se tedy rozhodně nic nevyřeší, ba naopak. Vraždění místních bude pokračovat, a šíření džihádu pod vedením ISIS nebude nic stát v cestě. Přestože mise Rozhodná podpora zaznamenává úspěchy jen velmi pomalu, úplné odvolání by byl také problém. Pro informaci, mise Rozhodná podpora, neboli Resolute Support Mission, působí v Afganistánu od roku 2015 za účelem podpory rozvoje bezpečnostních složek v Afganistánu. Čeští i další vojáci, kteří v misi působí tak nevedou bojové operace.  NATO v současné době umožňuje vládě se tak nějak držet, s odchodem Aliance dle Klicperové dojde k rozpadu. „To jen aby si ti, kdo neustále volají po okamžitém stažení mezinárodní koalice, plně uvědomili, co se potom stane” dodává Klicperová.

Autoři | Foto army.cz

Štítky Afghánistán, armáda, voják, umrtí, NATO, Václav Klaus mladší, Lenka Klicperová, Islámský stát, ODS, Česko, Svoboda a přímá demokracie, Tálibán, Jana Černochová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Hrdina nebo oběť? Aneb názorová přestřelka na úkor našich vojáků  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.