Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

Čokoláda nebo kakaová pochoutka? V čem je rozdíl?

pátek, 27. března 2015, 15:35

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně vyhlížejícím obalem nemusíte vždy narazit na opravdovou čokoládu. Vyplatí se dobře číst etikety.

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce, společnosti Cosmo Sp. z o.o. z Polska. Jeden prodávaný v Lidlu za 12,90 Kč, druhý v Coopu za 9,50 Kč. Není však jedno, po kterém sáhnete. „V prvním případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Důvodem je, že název čokoláda nést nesmí – neobsahuje totiž předepsané množství kakaa, které dělá čokoládu čokoládou,“ říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (která kakao neobsahuje) pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako „extra“, jsou pak stanoveny vyšší nároky – 30 % kakaa a 18 % mléka.

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda? „Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může byt nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá,“ konstatuje Daniel Pavlis.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. A určitě si na ní víc pochutnáte. Je ovšem pravda, že také do čokolády mohou dnes přijít i jiné a levnější rostlinné tuky nekakaového původu. „Kromě kakaového másla může byt přidáván i některý ze šesti schválených druhů tuků tropického původu. Pokud však čokoláda takové tuky obsahuje, musí být na obalu uvedeno, že ‚vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky‘. Jejich celkový obsah ve výrobku nesmí být vyšší než 5 %,“ uvádí Daniel Pavlis.

Zdroj: dTest

O čem píšou další Drbny

Vodňanské rybářské dny odstartují již zanedlouho svůj čtyřdenní maratonVodňanské rybářské dny odstartují již zanedlouho svůj čtyřdenní maraton

Vodňanské rybářské dny odstartují již zanedlouho svůj čtyřdenní maraton

Dnes, 10:29Je to už 29 let, kdy začalo město Vodňany společně s fakultou Jihočeské univerzity a rybářskou...

Muž, který chtěl pravděpodobně krást, pokousal policistuMuž, který chtěl pravděpodobně krást, pokousal policistu

Muž, který chtěl pravděpodobně krást, pokousal policistu

Dnes, 09:15Budějčtí policisté obvinili dvaačtyřicetiletého muže z Krumlova, který se pravděpodobně chystal...

Nešlo o konkurenční boj, ale o osobní pomstu, říká majitel vyhořelého zmrzlinového stánku Josef ZimaNešlo o konkurenční boj, ale o osobní pomstu, říká majitel vyhořelého zmrzlinového stánku Josef Zima

Nešlo o konkurenční boj, ale o osobní pomstu, říká majitel vyhořelého zmrzlinového stánku Josef Zima

Dnes, 07:07Vyhořelý zmrzlinový stánek u mostu v Podskalí na Hluboké rozpoutal na Facebooku velkou debatu....

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o