Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

DRBNA BARISTKA: Jak poznat kvalitní výběrovou kávu, aneb jak se při výběru nespálit

úterý, 8. května 2018, 11:34

S kávou se většina z nás setkává dnes a denně, avšak bohužel ne vždy jde o kávu kvalitní. Ale znáte to, kolikrát potřebujeme kávu rychle a zastavíme se pro ni prostě kdekoliv, kde to zrovna máme při cestě. A spousta z nás si navíc řekne: vždyť mně to stačí, stejně nepoznám obyčejnou od té kvalitní.

To je ale velká škoda – rozeznat kvalitní a dobrou kávu totiž není zase taková alchymie, jak se na první pohled může zdát. Máme pro vás čtyři tipy, jak i bez profesionálního baristického kurzu poznat šálek kvalitní kávy.

Pravidlo č. 1: kvalitní káva krásně vypadá!

Pokud si budete kupovat kávu pro domácí použití, zapomeňte na kávu instantní nebo přímo namletou. Proč nekupovat tu první snad ani nemusíme zmiňovat, s kávou nemá nic společného. Namletá káva sice může být z kvalitních zrn, avšak už patnáct minut po namletí ztratila své aroma; takže té se raději taky vyhněte. Vždy jděte primárně po zrnkové kávě a nejlépe do specializovaných prodejen, ale i tak pořádně vybírejte – jednotlivá zrnka nesmí být příliš černá, lesknoucí se a mezi nimi nemůžete nacházet slupky, kousky přepražených zrn nebo dokonce kamínky.

Pravidlo č. 2: kvalitní káva voní!

Držte se intuice. Zrnka dobré kávy nemají štiplavou, ostrou vůni, ale jemné, kulaté a rozvinuté aroma. Nežádoucím znakem je i slámová nebo příliš kouřová vůně, ta totiž značí přepražení kávy.

Pravidlo č. 3: chuť espressa musí pohladit na duši…

Vypít šálek espressa a rychle jej zapít deci vody, to rozhodně není správný postup. Příjemná chuť espressa by měla na jazyku a patru úst doznívat několik minut a rozhodně by neměla způsobovat například pálení žáhy nebo zanechávat dřevitou pachuť.

Pravidlo č. 4: ptejte a zajímejte se!

Ať už si budete dávat šálek ranní kávy někde v kavárně anebo si v pražírně koupíte pytlík kávových zrn na domácí přípravu kávy, vždy pátrejte po původu a historii vámi vybrané směsi. I kvalifikovaný, znalý a ochotný personál, který odpoví na všechny vaše dotazy, je pozitivním ukazatelem, že jste v tomto podniku správně!

Napsal(a) redakce | Foto pixabay.com

Štítky Káva, seriál, barista,

Kam dál?

GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?

GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?

středa, 10. ledna 2018, 18:20Prezidentská volba klepe na dveře a většina mých přátel a známých řeší otázku „kam s ním”, pardon,...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

čtvrtek, 21. prosince 2017, 17:01Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá...

Facebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio OkamuryFacebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio Okamury

Facebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio Okamury

neděle, 17. prosince 2017, 12:04Česká lidová tvořivost nezná hranic a to ani na sociálních sítích. Právě Facebook v posledních...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o