Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

Pochutnáte si na gothajském salámu? Každý druhý v nezávislém testu propadl

středa, 9. května 2018, 15:32

Gothajský salám má stále cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Prodává se u nás již od dob první republiky a v obchodech lze najít i takové, které se obalem hlásí k historickým recepturám. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 vzorků těchto měkkých salámů, aby prověřil jejich kvalitu. Více než polovina propadla v nezávislém testu kvůli problémům s množstvím nebo kvalitou použitého masa. Ve dvou případech dTest odhalil přítomnost separátu, který se v gothajích nesmí používat.

Řada spotřebitelů považuje gothaj za uzeninu nízké kvality, zatímco jiní na něj nedají dopustit. Časopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a 10 výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 % směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát. Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

Analýza objevila významné prohřešky. „Sedm z 12 testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso. Zjistili jsme to tak, že jsme v laboratoři nechali změřit obsah vápníku a kostních úlomků. Jejich vysoký obsah ukázal, že Mecom Group Gothaj ani Schneider Gothajský salám českou legislativu nedodržel,“ shrnuje výsledky testu Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Kvalita masa použitého v gothajích je rozdílná. Mnohé o ní prozradil obsah čistých svalových bílkovin, ze kterého se pozná, kolik je v gothajích samotné svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost. „Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 % svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ komentuje Hana Hoffmannová.

Za kvalitou výrobku si stojí i samotný výrobce gothajského salámu Chodura. "Nicméně filosofie majitele společnosti, Ing. Chodury je jednoznačné zaměření se na kvalitu. Proto i u výrobků, které nejsou našim hlavním výrobním programem se snažíme našim zákazníkům předkládat kvalitní produkty s vysokým obsahem masa a to nejen v propagačních materiálech a PR prohlášeních, ale skutečně na talíři. Pevně věříme, že se toto budování značky Chodura v dlouhodobé perspektivě vyplatí a naši spokojení zákazníci to ocení. Máme v nejbližším období v plánu rozsáhlé rekonstrukce s cílem modernizace, zavádění inovativních výrobních postupů za účelem dalšího zlepšení nutričních hodnot naší produkce a zvýšení kapacity, takže i proto se nám tato filosofie jeví, jako krok správným směrem," shrnul výkonný ředitel společnosti Beskydské uzeniny Chodura Tomáš Hrouda.

Obtížnou disciplínou bylo pro většinu vzorků i senzorické hodnocení, nevedlo se jim například ve zkoušce konzistence. Nejhůře si vedl 400g gothaj z Poličky, ale poznámku k nevhodné konzistenci si odnesly bez výjimky všechny vzorky. Nejčastěji hodnotitelé vytýkali mazlavost a přílišnou měkkost. Při hodnocení chuti odešlo osm výrobků se čtyřkou, mezi nejčastějšími výtkami byly štiplavá chuť a přítomnost nežádoucích příchutí.

Pamětníci s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. „Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978. Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 % směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 % masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 % masa uvedených na etiketě,“ vysvětluje Hana Hoffmannová. Navíc již na sklonku sedmdesátých let mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.

Kontrola jakosti v 60. a 70. letech byla z dnešního pohledu poněkud povrchní – sledoval se pouze obsah tuku, vody, soli, škrobu, dusitanů a senzorická kvalita. Analýzy potvrzující použití předepsaného množství masa, přítomnost separátu a drůbežích bílkovin mezi uvedenými zkouškami chyběly. Není tedy nic nového, že si uzenáři při výrobě vypomáhají éčky, tedy přídatnými látkami, aby vylepšili chuť, vůni, barvu a konzistenci salámů.

Napsal(a) Michael Daněk s využitím tiskové zprávy | Foto Kostelecké uzeniny

Štítky dtest, salám, kvalita, gothajský salám, gothaj,

Kam dál?

GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?

GLOSA: Volit rozumem, srdcem nebo nevolit vůbec?

středa, 10. ledna 2018, 18:20Prezidentská volba klepe na dveře a většina mých přátel a známých řeší otázku „kam s ním”, pardon,...

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

Prodejců kaprů přibývá. Víte, na co si dát pozor při nákupu v jejich stánku?

čtvrtek, 21. prosince 2017, 17:01Vánoce bez kapra? Jen málokdo v tuzemsku si to dokáže představit. I proto v ulicích měst přibývá...

Facebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio OkamuryFacebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio Okamury

Facebook zaplavují smyšlené události. Recesisté se baví na účet Jaromíra Soukupa i Tomio Okamury

neděle, 17. prosince 2017, 12:04Česká lidová tvořivost nezná hranic a to ani na sociálních sítích. Právě Facebook v posledních...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o