Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

DRBNA VAŘÍ: Slaný koláč na spoustu způsobů... to je quiche

neděle, 17. března 2019, 09:29

Snad nejslavnější slaný koláč, původem z Francie, se jmenuje Quiche lorraine, po našem „Lotrinský kyš“. Jedná se o koláč z křehkého těsta se šunkou a smetanou, který můžete jíst teplý i studený.

My quiche připravujeme doma rádi, já ho zbožňuju teplý a můj muž si naopak radši počká, až vychladne, chutný je každopádně tak jako tak a vždycky mizí rychlostí blesku. Dá se naplnit spoustou různých věcí, které máte rádi, důležité je dodržet základní postup. Těsto na quiche je vždy stejné – klasické křehké, pořádně vychlazené a odpočaté v ledničce. Můžete si je připravit doma dle postupu níže, nebo je tu varianta pro lenochy – nákup hotového křehkého těsta v supermarketu. 

Na těsto budete potřebovat:
180 g hladké mouky
80 g másla
cca 2 lžíce studené vody
lžičku soli

Máslo rozsekejte na malé kousky, přidejte k mouce s vodou a rukama co nejrychleji vypracujte hladké těsto, které následně zabalte do folie a dejte minimálně na hodinu odpočinout do ledničky. Následně vyválejte na tenko a vložte do nevymazané koláčové formy a po obvodu zarovnejte nožem. Těsto propíchejte vidličkou, navrch položte alobal a na něj nasypte fazole na zatížení (ať se vám nevyboulí) a dejte ho na cca 15 minut péct do trouby vyhřáté na 190 °C. 

Mezitím si připravte náplň.
3 vejce
200 g smetany ke šlehání (minimálně 31 % tuku by měla mít)
už jen trochu soli do vajec
pepř
špetka muškátového květu
50g jemně nastrouhaného čedaru nebo goudy
50g nastrouhaného ementálu
Na quiche se šunkou a žampiony budete potřebovat navíc:
balíček šunky
1 cibuli
dle chuti tymián nebo rozmarýn
2 hrsti žampionů

 

Vejce smíchejte se smetanou, osolte, opepřete, strouhněte ke směsi trošku muškátového oříšku a přidejte sýr. Na zpola upečené těsto navrstvěte opečenou cibuli se šunkou a žampiony na tenké plátky, zalijte směsí smetany a sýrů a dejte péct do trouby. Teplotu snižte na 175 °C a pečte cca 45-50 minut. Jak už jsem psala výš, quiche můžete podávat teplý i studený. 

Druhou variantou je quiche s uzeným lososem a listovým špenátem.

Těsto a náplň z vajíček, sýrů a smetany si připravte stejně jako v první variantě. Na těsto navrstvěte uzeného lososa, spařený špenát. Zalijte směsí smetany, vajíček a sýrů a dejte péci na 175 °C na cca 45-50 minut.

Vege?

Máte-li raději variantu vegetariánskou, doporučuji quiche s brokolicí, kterou si předtím uvaříte a žampiony nebo třeba s cuketou a špenátem. Vždycky přihoďte také čerstvé nebo klidně sušené bylinky, které dodají jídlu další skvělou chuť! 

Napsal(a) Drbna Foodblogerka

Štítky drbna vaří, recepty, quiche

O čem píšou další Drbny

Běh Českou Kanadou přinesl nemocné Nicolce téměř 140 tisíc korunBěh Českou Kanadou přinesl nemocné Nicolce téměř 140 tisíc korun

Běh Českou Kanadou přinesl nemocné Nicolce téměř 140 tisíc korun

Dnes, 11:38Sto šedesát závodníků vyrazilo o víkendu na trať Běhu Českou Kanadou. Díky jejich účasti a dalším...

VIDEO: Klip je na světě. Tomáš Klus nazpíval s Arpidou píseň MarieVIDEO: Klip je na světě. Tomáš Klus nazpíval s Arpidou píseň Marie

VIDEO: Klip je na světě. Tomáš Klus nazpíval s Arpidou píseň Marie

Dnes, 10:02Videoklip k písni Marie je na světě. Známou písničku Tomáše Kluse nazpíval zpěvák společně s...

Rekonstrukce Mánesovky jde do čtvrté etapy. Dojde k úplné uzavírce NovohradskéRekonstrukce Mánesovky jde do čtvrté etapy. Dojde k úplné uzavírce Novohradské

Rekonstrukce Mánesovky jde do čtvrté etapy. Dojde k úplné uzavírce Novohradské

Dnes, 08:37Rekonstrukce Mánesovky se překlopila do čtvrté etapy. Od dnešního dne bude opět průjezdný úsek...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o