Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

Hubnutí, jak na to? Obezita a zrádná fruktóza

čtvrtek, 22. května 2014, 23:12

Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se tentokrát věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.

V médiích je nyní mnoho informací o problematice konzumace sacharidů - speciálně fruktózy a obezity. Také jste bezpochyby slyšeli některý z výroků „Po džusu a limonádách se tloustne“, „Fruktóza způsobuje cukrovku“, nebo „Konzumace ovoce zvyšuje množství tělesného tuku“, a proto se vám toto problematiku pokusíme objasnit.

Většina z nás si obvykle spojuje fruktózu s ovocem. A i když to je přesná informace, protože fruktóza skutečně tvoří část sacharidů v ovoci, tak většina z naší denní spotřeby fruktózy nepochází z ovoce, ale jiných zdrojů!

Ve skutečnosti většina našeho příjmu fruktózy není z čerstvého ovoce, ale z glukózo-fruktózového sirupu, který se vyrábí nejčastěji z kukuřičného škrobu. Ten pak najdeme limonádách, sušenkách, pečivu, šunce, uzeném mase, snídaňových cereáliích, ovocných jogurtech, atd. A víte proč? Je to levná náhrada cukru - má 2,5krát vyšší sladivost a jeho výroba je mnohem levnější. Takže vlastně fruktózu konzumujete, aniž byste o tom věděli. A to je hlavní problém!

Před 500 lety neexistoval žádný cukrovarnický průmysl, a tak byl podíl fruktózy v naší stravě omezen na několik položek, jako jsou ovoce, med, rozinky, bobule a samozřejmě také zelenina. Takže naši předci neměli žádný problém s vysokým příjmem fruktózy. Ale s rozvojem cukrovarnického průmyslu na konci 19. století a poté objevením možnosti výroby glukózo-fruktózového sirupu z obilného škrobu nastal velký zlom.

Díky tomuto velmi levnému a také velmi dobře použitelnému zdroji (2,5krát větší sladivost a tekutá forma) se stal preferovaným zdrojem pro použití v potravinářském a zpracovatelském průmyslu. A od té doby se také potýkáme s velkým nárůstem obezity.

Vše je krásně vidět na uvedeném grafu - od poloviny 19. století je to rozvoj cukrovarnického průmyslu a v 70. letech 20. století pak vynález glukózo-fruktózového sirupu.

Fruktóza a obezita

Pokud mluvíme o sacharidech a přidaných cukrech, měli bychom si v první řadě vysvětlit rozdíly mezi fruktózou a glukózou. Našemu tělu neprospívá jak zvýšený příjem klasického cukru (sacharózy), tak ani glukózo-fruktózového sirupu. Největším a zcela zásadním rozdílem mezi těmito sladily je však jejich trávení a využití v těle.

Řepný či třtinový cukr (sacharóza) patří mezi disacharidy. Skládá se ze dvou jednodušších cukrů, z jedné molekuly glukózy a z jedné molekuly fruktózy. V levnější náhražce glukózo-fruktózovém sirupu najdeme mnohem více fruktózy. A právě v ní je problém - glukóza se v těle mění na tuk jen asi z 5 %, naopak u fruktózy je to 40 %!

Průzkumy ukázaly, že průměrně člověk spotřebuje asi 80 gramů přidaného cukru denně (to je přibližně 15 % denního kalorického příjmu) a polovina z tohoto množství je právě ve formě fruktózy. To zda právě toto množství vede k nárůstu obezity, není zcela jasně prokázáno. Ale níže uvedený graf nám tuto hypotézu potvrzuje.

Jak jsme již vysvětlili, tak hlavním centrem metabolizmu fruktózy jsou játra. Kde se fruktóza ukládá jako jaterní glykogen (zásobní zdroj energie), což je to je samozřejmě dobré pro fyzicky aktivního člověka. Nicméně, schopnost tzv. uložení je omezená.

Při vysokých dávkách fruktózy se pak ukládá jako tuk! A to zejména v oblasti břicha jako takzvaný „viscerální (útrobní) tuk“, který stojí za rozvojem mnoha nemocí, jako je diabetes II. typu, a způsobuje také vysokou hladinu krevních lipidů = nebezpečí mozkové mrtvice, infarktu apod.

Příjem fruktózy není také přímo spojen s hormonální regulací. Nereaguje na ni inzulín a má malou glykemickou odezvu, což je považováno za pozitivní. Na druhou stranu, při vyšším příjmu dochází k nedostatečné stimulaci (leptin) mozkových center regulace příjmu potravy. Takže se při konzumaci fruktózového sirupu se netvoří dostatečně silný signál pro mozek že ‚máme dost‘ a pravděpodobně budeme pokračovat v jídle = obezita!

Máme se bát i ovoce?

Možná vám teď přijde fruktóza jako nepřítel číslo 1, kterému je lepší se vyhnout. Ale není tomu tak! Malé množství fruktózy v ovoci není problém. Obzvláště protože ji přijímáte společně s vlákninou, a to způsobí pomalejší trávení (fruktóza se stačí vstřebat) a dodá nám pocit sytosti. Problém nastává až při velkých dávkách fruktózy, až když je jaterní glykogen na maximu své syntézy.

Je nepravděpodobné, že byste z čerstvého ovoce ztloustli. Naopak se ale snažte vyhýbat glukózo-fruktózovému sirupu v potravinách. Čtěte obaly a vybírejte pečlivě!

Za tým společnosti Žij-zdravě.cz, s.r.o.

Radim Šupka
výživový poradce

Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o