Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Drbna.cz

Když už čokoláda, tak kvalitní. A ještě lépe sáhnout po ovoci

neděle, 5. října 2014, 16:26

Zákusek ke kávě, sladká tečka po obědě. Velká část populace, a to převážně ženy, touží každý den ve svém jídelníčku po něčem sladkém. A často sahají po čokoládě, která s sebou nese zbytečné kalorie a jednoduché cukry.

„Tyto chutě souvisí s kolísáním hladiny glukózy v krvi. Na vině je nevhodné stravování, špatné složení stravy a chybějící pravidelnost,“ vysvětluje odbornice na výživu Lucie Marečková z poradny pro redukci váhy Nutriella.

Čokoládu si určitě nemá cenu odpírat zcela, ale vybírejte si tu kvalitnější, které nesníte tolik, nebo mějte po ruce sympatičtější sladkou náhražku: ovoce. To by mělo dokonce mít své pevné místo v jídelníčku a mělo by tvořit zhruba dvě porce denně.

Přitom nedávný výzkum European Food Safety Authority ukázal, že Češi v konzumaci ovoce a zeleniny oproti jiným evropským zemím velmi zaostávají a Česká republika se řadí mezi trojici zemí s nejnižší denní konzumací ovoce a zeleniny. Doporučovaná denní dávka je 250 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny, zatímco spotřebujeme v průměru dohromady jen 253 gramů.

„Ovoce obsahuje množství vitaminů, minerálních látek, jednoduchých cukrů a hlavně vlákniny, která je prospěšná lidskému zdraví, kdežto klasické cukrovinky a moučníky spoustu cukrů, tuku a přídatných látek – éček,“ popisuje Marečková.

Pokud nemáte po ruce čerstvé ovoce, můžete sáhnout po sušeném, ale dívejte se na to, aby nebylo sířené nebo doslazené. Čas od času si dopřejte i kousek kvalitní čokolády s vysokým podílem kakaa mezi sedmdesáti a osmdesáti procenty. „Tukovou složku by mělo tvořit kakaové máslo, nikoliv ztužený rostlinný tuk,“ dodává odbornice na výživu.

Kromě toho, že čokoláda zvyšuje hladinu serotoninu v mozku a díky tomu budete mít lepší náladu, mohou vás potěšit i další pozitivní účinky.

„Mezi pozitivní účinky, na základě dlouhodobých výzkumů, patří snížení krevního tlaku a špatného cholesterolu, snížení rizika vzniku rakoviny, protizánětlivé účinky, povzbuzující účinky, stimulace nervového a kardiovaskulárního systému kvůli obsahu kofeinu a dalších stimulantů,“ vyjmenovává Lucie Marečková.

Výčet těchto účinků čokoládu dokonce řadí mezi zdraví prospěšné potraviny. Ale pro svou vysokou energetickou hodnotu musí být konzumována s mírou. „Maximálně deset gramů kvalitní čokolády denně,“ uzavírá Marečková.

Foto: Martina Matoušková

O čem píšou další Drbny

Skvělé jídlo a cestovatelské tipy. Na výstaviště se chystá veletrh cestovního ruchuSkvělé jídlo a cestovatelské tipy. Na výstaviště se chystá veletrh cestovního ruchu

Skvělé jídlo a cestovatelské tipy. Na výstaviště se chystá veletrh cestovního ruchu

Dnes, 19:02Historické památky, dobré jídlo i pití, pohodu, zábavu, zážitky, možnosti oddechu a relaxace, tedy...

FOTO: Z budějckého náměstí se stala knihovna. Začal festival Literatura žijeFOTO: Z budějckého náměstí se stala knihovna. Začal festival Literatura žije

FOTO: Z budějckého náměstí se stala knihovna. Začal festival Literatura žije

Dnes, 17:51Na náměstí v Budějcích začal šestý ročník festivalu Literatura žije. Kromě knížek, kterých jsou...

Průzkum: Kartou platíme v kamenných prodejnách, e-shopy zaostávajíPrůzkum: Kartou platíme v kamenných prodejnách, e-shopy zaostávají

Průzkum: Kartou platíme v kamenných prodejnách, e-shopy zaostávají

Dnes, 16:36Čeští spotřebitelé platí kartou hlavně v kamenných obchodech, uvádí to 88 procent respondentů. Na...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o